top of page
  • Εικόνα συγγραφέαAdmin

10 χαρακτηριστικά του πνευματικά δυνατού μπασκετμπολίστα. #μυαλό #δύναμη #mental #toughness

Η δύναμη του μυαλού είναι πάρα πολύ σημαντική στο μπάσκετ, και είναι μια παράμετρος που συχνά παραμελείται από τους (νεαρούς συνήθως) παίχτες. Το Hoops Performance παραθέτει τα δέκα σημαντικότερα χαρακτηριστικά που πρέπει να δουλέψει ο μπασκετμπολίστας, ώστε να βελτιστοποιήσει την παρουσία του στο παρκέ (και όχι μόνο, καθώς πολλά αν όχι όλα από αυτά έχουν εφαρμογή και στην καθημερινότητα του). Ο πνευματικά δυνατός καλαθοσφαιριστής πρέπει:




1. ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΠΟΝΗΣΙΜΟΣ


Ο πνευματικά δυνατός παίχτης ακούει και κοιτάει στα μάτια τον προπονητή του όταν μιλάει, χωρίς να κοιτάει αλλού ή να κάνει μορφασμούς. Καταλαβαίνει ότι ο προπονητής του θέλει να τον κάνει καλύτερο παίκτη/άνθρωπο, και προσπαθεί να εκτελέσει τις οδηγίες του ακόμα και αν δεν συμφωνεί με αυτά που ακούει. Αρπάζει την ευκαιρία που του δίνει ο προπονητής του, καταλαβαίνοντας ότι για να ασχολείται μαζί του θέλει να τον βελτιώσει. Ο πνευματικά δυνατός παίχτης δεν αφήνει τον εγωισμό και την ξεροκεφαλιά του να μπει ανάμεσα σε αυτόν και τον προπονητή του.


2. ΝΑ ΤΑ ΔΙΝΕΙ ΟΛΑ ΣΤΗΝ ΑΜΥΝΑ


Ο πνευματικά δυνατός παίχτης δίνει πάντα το 100% των δυνατοτήτων του στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού. Δεν τεμπελιάζει ούτε παίζει όποτε του καπνίσει, ή στα τελευταία λεπτά του παιχνιδιού για να φανεί. Είναι συνεπής καθ’ όλη την διάρκεια του παιχνιδιού, καθώς η άμυνα (όπως έχουμε ξαναγράψει) είναι το μισό παιχνίδι. Και η προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα είναι καθαρά θέμα συγκέντρωσης και θέλησης.





3. ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΤΑΙ


Ο πνευματικά δυνατός παίχτης δεν δικαιολογείται για να λάθη που έκανε, αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη του και προσπαθεί να βρει τρόπο να μην τα επαναλάβει την επόμενη φορά. Επίσης δεν παραπονιέται αν πάει κάτι στραβά στο παιχνίδι, αντ’ αυτού κοιτάει πάντα την θετική πλευρά των πραγμάτων και το μεταδίδει στους συμπαίκτες του. Ελέγχει την συμπεριφορά του ώστε να μην επηρεάσει ούτε την δική του απόδοση, αλλά ούτε και την απόδοση της ομάδας.


4. ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΗΝ ΕΞΤΡΑ ΠΑΣΑ


Ο πνευματικά δυνατός παίχτης κοιτάει το καλό της ομάδας και όχι να γεμίσει την προσωπική του στατιστική για να φανεί ίδιος. Όταν υπάρχει συμπαίχτης με καλύτερη θέση για σκοράρισμα, πρέπει να κάνει την παραπάνω πάσα. Η ομάδα είναι πάντα πάνω από την μονάδα.




5. ΝΑ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΕΙ ΠΑΝΤΑ


Ο πνευματικά δυνατός παίχτης ακούει τους συμπαίχτες του και επικοινωνεί μαζί τους, ακόμα και όταν είναι κουρασμένος ή όταν υπάρχει πίεση. Κοιτάει τον συνομιλητή του στα μάτια και περιμένει υπομονετικά να τελειώσει την φράση του πριν ρωτήσει κάτι ή εκφράσει κάποια διαφωνία. Επικοινωνεί όχι μόνο λεκτικά αλλά και σωματικά, δείχνοντας του με την γλώσσα του σώματος ότι κατάλαβε τι του είπε, κρατώντας πάντα επαφή με τα μάτια.


6. ΝΑ ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΥΣ

Ο πνευματικά δυνατός παίχτης δείχνει σεβασμό στους αντιπάλους τόσο στην νίκη, όσο και στην ήττα. Και στις δυο περιπτώσεις πρέπει να δείχνει τον ανάλογο σεβασμό, γιατί πάνω απ’ όλα σέβεται τον ίδιο του τον εαυτό. Ακόμα και στις δύσκολες περιπτώσεις, όπου ο αντίπαλος δεν δείχνει σεβασμό, ο πνευματικά δυνατός παίχτης θα πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και θα τους χαιρετήσει όλους λέγοντας έναν καλό λόγο.




7. ΝΑ ΜΗΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΤΗΤΕΣ


Ο πνευματικά δυνατός παίχτης δέχεται τα σφυρίγματα των διαιτητών, ακόμα και αν τα θεωρεί άδικα. Δεν αντιδράει με αγανάκτηση ούτε δεν πιάνει κουβέντα εκείνη την ώρα με τους διαιτητές. Είναι αποκλειστική δουλειά του προπονητή όταν αποφασίσει αυτός να διαμαρτυρηθεί (με τον τρόπο του) για κάποιο σφύριγμα που θεώρησε λάθος. Ο πνευματικά δυνατός παίχτης μιλάει στον διαιτητή μόνο όταν είναι ήρεμος και όχι για να παραπονεθεί.


8. ΝΑ ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΠΑΙΚΤΕΣ ΤΟΥ


Ο πνευματικά δυνατός παίχτης δίνει πάντα τα εύσημα στους συμπαίκτες του, για ότι καλή ενέργεια κάνουν, και τους παρηγορεί αν κάνουν κάποιο λάθος. Δεν ξεχωρίζει συμπαίκτες σε αυτούς που συμπαθεί ή όχι, αλλά βλέπει όλη την ομάδα ως σύνολο. Ενθαρρύνοντας τους συμπαίκτες του ανεβάζει όχι μόνο την αυτοπεποίθηση τους και αυτή της ομάδας. Ο ενθουσιασμός στην ομάδα δίνει ενέργεια, και η ενέργεια δίνει νίκες.




9. ΝΑ ΕΧΕΙ ΟΡΕΞΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ – ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ


Ο πνευματικά δυνατός παίχτης δουλεύει πιο σκληρά από όλους, τόσο στην προπόνηση όσο και στο παιχνίδι. Τα δίνει όλα όταν προπονείται, ακόμα και μόνος (όταν δεν τον βλέπει ο προπονητής του). Τα δίνει όλα όμως και μπροστά στους συμπαίχτες του, για να δώσει το σωστό παράδειγμα, ακόμα και αν είναι ο καλύτερος παίχτης της ομάδας. Τέλος, αντιμετωπίζει κάθε παιχνίδι ως το πιο σημαντικό της χρονιάς (όπως και κάθε προπόνηση), είτε παίζει ένα ντέρμπυ τίτλου είτε έχει αντίπαλο μια πολύ πιο αδύναμη ομάδα.


10. ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΣΤΟ ΤΩΡΑ


Ο πνευματικά δυνατός παίχτης παίζει στο παρόν. Δεν ασχολείται με το τι έγινε στην τελευταία φάση, δεν τον νοιάζει τι θα γίνει στην επόμενη, η φάση που παίζεται τώρα είναι η πιο σημαντική όλου του αγώνα. Γιατί αυτή και μόνο αυτή μπορεί να επηρεάσει τώρα. Συγκεντρώνεται στη διαδικασία, και όχι στο αποτέλεσμα. Εμμένει στο τι μπορεί να επηρεάσει αυτός, δηλαδή την σωστή τεχνική, την θέση των ποδιών, την συμπεριφορά του κλπ. Αλλά αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι κάτι που πρέπει να αναλυθεί περαιτέρω, οπότε θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο.





Αυτά ήταν τα 10 σημαντικότερα χαρακτηριστικά του δυνατά πνευματικού μπασκετμπολίστα κατά την εκτίμηση μας. Σίγουρα υπάρχουν και άλλα, τα οποία θα θέλαμε να ακούσουμε στα σχόλια σας !! May the force be with you !!

272 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page