Το Hoops Performance απαριθμεί τις 7 σημαντικότερες παραμέτρους που πρέπει να εστιάσουν οι νεαροί περιφερειακοί (guards) μπασκετμπολίστες για να βελτιώσουν το παιχνίδι τους:
(τα videos είναι ενδεικτικά, υπάρχουν εκατοντάδες ασκήσεις για κάθε ενότητα)
1) ΑΜΥΝΑ
Πρέπει να δουλεύετε πάνω στην άμυνα σχεδόν καθημερινά, για τον απλούστατο λόγο ότι είναι το μισό παιχνίδι. Είτε μαρκάρετε τον παίχτη που έχει την μπάλα, είτε είστε μια ή δύο πάσες μακριά είναι εξίσου σημαντικό. Σωστή θέση, αθλητική στάση, αντανακλαστικά και διάβασμα του παιχνιδιού είναι μερικά από αυτά που πρέπει να δουλεύετε για να βελτιωθείτε ατομικά αλλά και να βοηθήσετε σημαντικά την ομάδα σας. Και να είστε σίγουροι ότι ο προπονητής σας θα το εκτιμήσει.
2) ΝΤΡΙΜΠΛΑ
Από τα σημαντικότερα όπλα του περιφερειακού παίκτη είναι ο καλός χειρισμός της μπάλας. Πρέπει να μπορεί να πάει όπου θέλει στο παρκέ με την μπάλα, να μπορεί να την χειριστεί χωρίς να υποπέσει σε λάθος υπό πίεση, να βοηθήσει σε τυχόν κατέβασμα της στην επίθεση (αν δεν είναι play maker) κλπ. Όμως η βελτίωση της ντρίμπλας έχει και επιπλέον οφέλη για τον αθλητή, καθώς μαζί με τον χειρισμό βελτιώνεται και το σουτ του, καθώς και η ποιότητα της πάσας (αφού ο παίκτης αποκτά όλο και καλύτερη αίσθηση της μπάλας στα χέρια του).
3) ΣΟΥΤ
Το πιο σημαντικό για έναν νεαρό αθλητή μπάσκετ όσο αναφορά το σουτ είναι να βελτιώσει και να δουλέψει πάνω στην μηχανική του, ώστε να είναι η ίδια κάθε φορά που το εκτελεί. Πρέπει να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να αισθάνεται άνετα είτε σουτάρει δεχόμενος πάσα, είτε μετά από ντρίμπλα κλπ. Και αφού αισθανθεί άνετα με την φόρμα του, θα πρέπει να εξασκηθεί σε συνθήκες παιχνιδιού, ειδάλλως χάνει το χρόνο του. Ότι σουτ θα έκανε μέσα στο παιχνίδι, σε ταχύτητα παιχνιδιού.
4) ΤΕΛΕΙΩΜΑΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ ΚΑΛΑΘΙ
Αν είστε καλοί σουτέρ, η άμυνα θα αναγκαστεί να σας παίξει πιο κοντά, δίνοντας σας χώρο για ντράϊβ. Οπότε θα πρέπει να μπορείτε να σκοράρετε μέσα από το ζωγραφιστό απέναντι σε ψηλότερους και δυνατότερους παίχτες. Πρέπει να εξοικειωθείτε σε τελειώματα και με τα δύο χέρια, με επαφή ή χωρίς, floaters κλπ. Υπάρχουν πάρα πολλά σενάρια τα οποία μπορείτε να εκμεταλλευτείτε, και όσο δουλεύετε πάνω σε αυτά τόσο καλύτεροι θα γίνεστε.
5) ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ
Το μπάσκετ είναι ένα παιχνίδι που παίζεται σε αστραπιαίες ταχύτητες, τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση. Ο χρόνος αντίδρασης επίσης παίζει μεγάλο ρόλο στην έκβαση των φάσεων, και μερικές φορές ολόκληρου του αγώνα. Η βελτίωση σε αυτούς τους τομείς έρχεται μέσα από ειδικό ασκησιολόγιο, αλλά και εκατοντάδες ώρες πραγματικού παιχνιδιού (ακόμα και 3x3), όπου ο παίκτης αποκτάει ένστικτα τα οποία βγαίνουν αυτόματα αργότερα στο παιχνίδι του.
6) ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ
Ο αθλητής πρέπει να πιστεύει στις δυνατότητες του, γιατί μόνο και μόνο τότε θα πετύχει. Και με αυτοπεποίθηση δεν εννοούμε αλαζονεία, αλλά πίστη ότι είναι καλύτερος από τους αντιπάλους του στο παρκέ. Και αυτό χτίζεται με ένα και μόνο τρόπο: Ατελείωτες ώρες δουλειάς και αυτοκριτικής κατά την διάρκεια της προπόνησης. Αν η προπόνηση είναι πιο σκληρή από τον αγώνα, τότε ο αγώνας γίνεται παιχνίδι…
(δείτε από το 01:40 και μετά)
7) ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ
Οι μεγαλύτεροι παίκτες παγκοσμίως συμφωνούν σε ένα δεδομένο: Το μπάσκετ είναι 80% παιχνίδι μυαλού και 20% όλα τα υπόλοιπα. Όπως το κορμί έτσι και το μυαλό μας πρέπει να δουλεύεται σε καθημερινή βάση. Η επιμονή που πρέπει να δείξουμε στην προπόνηση όταν το σώμα μας αρχίζει και μας λέει να τα παρατήσουμε και η αντίδραση μας σε ένα κακό σφύριγμα του διαιτητή, είναι δύο παραδείγματα πνευματικής δύναμής και διαύγειας, κάτι που όπως και η φυσική μας κατάσταση δουλεύεται. Μπορούμε πάντα να ελέγξουμε την αντίδραση μας σε οποιοδήποτε σενάριο.
Αυτά ήταν τα επτά σημαντικότερα σημεία που θεωρούμε ότι πρέπει να δουλέψει ένας περιφερειακός παίχτης για να βελτιώσει στο σύνολο το παιχνίδι του, εντός αλλά και εκτός παρκέ. Περιμένουμε τις δικές σας απορίες και σχόλια ! Καλές προπονήσεις !!
Comments